VK Lang (maar niet lang genoeg)

Goed en niet goed. Lekker en onvoldaan. Leerzaam en stomme fouten. Wat zal ik er van zeggen.

Volgens mij heb ik op zich niet slecht gelopen. Liep mee in de competitie, want ik had me voor-ingeschreven, dus de andere lopers in deze categorie (H35, omloop 2) waren vast niet de minste. Maar goed, met 17e (1:08:33) van de 22 was ik niet de beste (45:20). Kijk maar naar de uitslagen (class 2).

Vijf keer heb ik significant langer lopen zoeken. Als ik die posten net zo snel als de snelste was geweest had me dat 11:37 gescheeld. En dan was ik gewoon 9e geworden. Natuurlijk klopt deze redenering niet, maar goed, beetje fantaseren over hoe het zou gaan als ik geen fouten zou maken kan natuurlijk geen kwaad. En dan nog een beetje harder lopen…

Leermomentjes

Uiteraard gingen GPS-horloge, kompas, en schoenen mee, maar dit keer had ook een head-cam op mijn hoofd. Ik ben nog niet klaar met het verwerken van de video, maar dat komt nog binnenkort. Kijken of ik daar ook wat van kan leren. De Quickroute kaart staat er al vast op.

Maar de aandachtspunten zijn volgens mij:

 • Geen fouten maken, oftewel, afremmen op de juiste moment. Ik heb de neiging om soms als een kip zonder kop te gaan hollen als ik vind dat ik wat vertraging heb opgelopen, bijvoorbeeld bij een post die ik niet kon vinden. En juist dan is de keuze voor het daaropvolgende traject wel eens niet zo handig.
 • Vuistregeltjes voor mijzelf opstellen voor doorsteken of niet. Een pad loopt lekkerder, maar een vierkant doorsteken scheelt wel 40% in afstand. Dat maakt een hoop gedraaf over takken en rond bomen en door kuilen goed. Over onverharde paden liep ik gemiddeld 4:34, over vlak bos 5:37, en in heuvelachtiger terrein 6:32. Maar je rekent zo uit dat 5:37/√2 = 3:59, wat 35 seconden sneller is dan 4:34 over paden, maar om een vierkant perceel heen. Doorsteken dus!
 • Wel had ik dit keer maar 10% van de tijd stilgestaan, bij posten maar ook onderweg om op de kaart te kijken. Dat is wel eens meer geweest. Nou heeft een VK-Lang lange benen, dus relatief veel lopen en weinig zoeken, maar toch ook wel een verbetering.

Maar al met al zou je kunnen zeggen dat als de benen langer waren geweest, het beter was gegaan, omdat er dan minder fouten en meer meters te maken waren. Vandaar de titel. Er is nog genoeg te verbeteren: leuk!

Inmiddels heb ik mijn Headcam Video online weten te zetten. Je kan hem hier onder bekijken, of groter op JG’s 1st Orienteering Headcam video, VK Lang, Pijnven Noord, 29-Jan-2012 (op YouTube), of op Vimeo (iets lagere kwaliteit).

6 thoughts on “VK Lang (maar niet lang genoeg)

 1. Hoi Jan-Gerard, nog maar zó kort aan het orienteren en nu al helemaal verslaafd aan deze sport en aan de technische gadgets rondom het orienteren. Een leuk verslag, goede leermomenten waar ook de meer ervaren orienteerder wat aan heeft en vooral: een hele leuke video! Groetjes, Monica

 2. Zoals ik al zei klasse in elkaar gezet .
  Ik heb er van genoten .

  Sportieve groet …………. Hans .

 3. Ik was zelf helaas geblesseerd, maar door het kijken naar jouw filmpje heb ik het gevoel dat ik de route toch nog zelf heb gelopen…… Erg leuk gemaakt en dit zal voor jou ook zeker leerzaam zijn!
  Groetjes, Roland

 4. Prachtig studiemateriaal,om te laten zien waar men compleet vergeet te orienteren en waar zoeken de overhand kreeg,alle klassieke fouten zitten er in .
  Groeten :Eddie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *